Vergelijk & vind vakmannen!

Aanbetalen

Wanneer u een hovenier inschakelt is het niet ongebruikelijk dat er om een aanbetaling gevraagd wordt. Nadat u dit bedrag betaald heeft, kan het helaas voorkomen dat het bedrijf ineens failliet gaat. Wat gebeurt er dan met uw aanbetaling en hoe kunt u uw aanbetaling veilig stellen?

De hoogte van de aanbetaling


Hoewel de hoogte van de aanbetaling verschilt per bedrijf, wordt er meestal een aanbetaling van 25% tot 30% gevraagd. Sommige hoveniers vragen pas een aanbetaling bij een totaalprijs hoger dan €5000. Dit bedrag wordt vaak gebruikt voor het aanschaffen van de eerste materialen, zoals planten, stenen of hout. De aanbetaling mag volgens de wet in ieder geval maximaal 50% van het totaalbedrag omvatten. 

Aanbetalingsgarantie en voorwaarden


Bij een faillissement bent u helaas in de meeste gevallen uw geld kwijt. Het is mogelijk dat een hovenier een aanbetalingsgarantie biedt in samenwerking met een externe partij, waarmee u ervan verzekerd bent dat u uw geld terugkrijgt als er iets misgaat. In de praktijk biedt echter lang niet iedere hovenier zo’n garantie aan. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van uw offerte door, zodat u precies weet wat uw rechten zijn bij een faillissement! Als u vindt dat de hovenier een te hoge aanbetaling vraagt, is het vaak mogelijk om te onderhandelen over een lager percentage. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om verder te zoeken naar een hovenier die geen aanbetaling vraagt.

Aanbetaling veilig stellen bij het NWA


Wilt u er zeker van zijn dat u uw aanbetaling terugkrijgt in het geval van een faillissement? Dan kunt u zich aansluiten bij de stichting Nationaal Waarborgfonds Aanbetalingen (NWA), een onafhankelijke stichting die consumenten beschermt bij het doen van aanbetalingen. Deze stichting biedt namelijk een Nationale Aanbetaling Garantie, waarmee u ervan verzekerd bent dat u uw aanbetaling niet kwijtraakt bij een faillissement.

Hoe het werkt? U maakt de aanbetaling niet over naar de hovenier, maar naar de stichting. Het NWA houdt de aanbetaling in beheer en maakt deze pas naar het bedrijf over als het werk aan uw tuin volgens de gemaakte afspraken voltooid is. Wanneer dit niet het geval is, krijgt u de volledige aanbetaling terug. De hovenier moet wel zijn medewerking verlenen en zich aansluiten bij het NWA. Vraag daarom altijd vooraf of de hovenier al aangesloten is bij de stichting en/of hij hier zijn medewerking aan wil verlenen.