Vergelijk & vind vakmannen!

Tuin ontwerpen

Een tuin vol bloemen, met een luxe buitenkeuken en misschien zelfs wel een klein moestuintje…ziet u het al helemaal zitten? Dan kan een tuinarchitect of hovenier u helpen om de tuin van uw dromen te ontwerpen. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan en alleen de tuinaanleg of het onderhoud uit te besteden.

Tuin laten ontwerpen


Het ontwerpen van een tuin is niet eenvoudig en vraagt om veel meet- en denkwerk. Het kan dan ook handig zijn om deze klus uit te besteden aan iemand die daar écht verstand van heeft, zoals een tuinarchitect of hovenier. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

Tuinarchitect


Een tuinarchitect werkt vaak voor zichzelf of bij een tuinontwerpbureau en heeft jarenlang gestudeerd voor zijn vak. Er hangt dan ook wel een aardig prijskaartje aan het inschakelen van een tuinarchitect, maar dan heeft u wel een bijzondere en exclusieve tuin.

Hovenier


Ook een hovenier kan u helpen met het ontwerpen van een tuin. Hoveniers hebben hun kennis op dit gebied meestal verkregen uit jarenlange ervaring of hebben een korte opleiding gevolgd voor tuinontwerp. Een tuinontwerp van een hovenier is wellicht wat minder exclusief dan die van een tuinarchitect, maar wel een stuk goedkoper!

Zelf ontwerpen


Om kosten te besparen kunt u er uiteraard ook voor kiezen om zelf uw tuin te ontwerpen en alleen de aanleg of het onderhoud uit te besteden. Houd er echter wel rekening mee dat een tuin ontwerpen geen eenvoudige klus is. U moet bijvoorbeeld goed nadenken over de volgende vragen:
  • Waar schijnt de zon en welk deel ligt in de schaduw? Wilt u een terras in de zon of zijn er juist bepaalde bloemen die een bepaald aantal uren zon nodig hebben per dag?
  • Welke planten, bomen en struiken wilt u en op welke plek moeten ze komen? En hoe goed kunnen deze planten tegen veel zon of juist veel schaduw?
  • Wilt u nog andere extra’s, zoals verlichting, een vijver, een moestuin of een buitenkeuken? En wat zijn daar de beste plekken voor?