Vergelijk & vind vakmannen!

Vijver aanleggen

Wilt u uw tuin uitbreiden met een vijver, maar heeft u geen zin of tijd om dit zelf te doen? Dan kunt u de hulp van een hovenier inschakelen. Voordat de vijver geplaatst kan worden, is het handig om uw wensen op een rij te zetten en alvast na te denken over de haalbaarheid van uw ideeën. Maar waar kunt u zoal aan denken bij de aanleg van een vijver?

Welke vijver wilt u?


U heeft de keuze uit verschillende soorten vijvers, met als populairste soorten de koivijver, visvijver, plantenvijver en zwemvijver. Kortom: wat zoekt u in een vijver? Wilt u dat er vissen in kunnen zwemmen, draait het vooral om waterplanten of wilt u er in de zomer zelf een duik in kunnen nemen?

Hoe wordt de vijver aangelegd?


Wanneer u een vijver laat plaatsen door een hovenier, heeft u de keuze uit verschillende manieren om de vijver aan te leggen. Zo kunt u gebruikmaken van vijverfolie, voorgevormde plastic bakken of extra stevig materiaal zoals leem, beton of klei.

Wat wordt de ligging van de vijver?


Ook is het handig om na te denken over de ligging van de vijver. Hierbij zijn uiteraard uw eigen wensen van belang, maar ook voor de kwaliteit van de vijver zelf is een goede ligging erg belangrijk. Belangrijke aandachtspunten zijn bijvoorbeeld:
  • Let goed op zon en schaduw: voldoende zonlicht is namelijk nodig voor een gezonde groei van flora en fauna, maar teveel zon (en de daarmee gepaard gaande hogere temperatuur) stimuleert al gauw algengroei in de vijver.
  • Bescherm tegen wind: leg uw vijver aan op een beschutte plek, want teveel wind heeft een negatief effect op de plantengroei in uw vijver en de waterkwaliteit (er waait immers meer tuinafval in de vijver).
  • Let op met bomen: ze zorgen namelijk voor schaduw, wat niet bevorderlijk is voor de groei van waterfauna- en flora. Ook kunnen de wortels van bomen je vijver beschadigen en vallen in de herfst veel bladeren in het water.

Hoeveel onderhoud heeft de vijver nodig?


Alle bovengenoemde vijvers zijn weer anders en vragen om verschillende manieren van onderhoud. Als uw vijver perfect in balans is, dan is er niet veel onderhoud nodig. In de praktijk blijkt echter dat dit evenwicht lastig te bereiken is! Vergeet bij het kiezen van een vijver dan ook niet om rekening te houden met het onderhoud op de lange termijn. Zo vraagt een plantenvijver weinig onderhoud, terwijl een visvijver juist regelmatig moet worden nagekeken en schoongemaakt. Koivijvers spannen de kroon en hebben vrijwel constant onderhoud nodig. Uiteraard hebben ook de vissen zelf aandacht nodig. Zwemvijvers beschikken echter meestal over een helofyten filter, waardoor relatief weinig onderhoud nodig is.

Een hovenier inschakelen voor vijveraanleg


Kortom: er komt veel kijken bij het aanleggen van een vijver! Voordat de vijver daadwerkelijk geplaatst kan worden moet u al verschillende keuzes hebben gemaakt. Een hovenier kan niet alleen de vijver voor u aanleggen, maar kan u ook adviseren over de meest geschikte vijver of u helpen bij het onderhouden ervan.